Wosk pszczeli - tłuszczowiec, wydzielany przez woszczarki w postaci płynnej:
Właściwości chemiczne:
temp. topnienia 62 do 65°C
zawartość wody 0,1 do 2,5%
rozpuszcza się w benzynie, acetonie
barwa zależy od surowca woskowego i sposobu wytopienia.
Skład chemiczny jest, to mieszanina kwasów, hydroksykwasów, alkoholi, estrów, węglowodanów: węgla 76,3%,wodoru 13,2%,tlenu 7,5%.
Zastosowanie w przemyśle: do wyrobu węzy, świec zapachowych,
w przemyśle kosmetycznym, farmaceutycznym, elektrycznym, stomatologicznym drukarskim itp.(służy do wyrobu maści, kremów, balsamów,plastrów,przylepców, izolacji kabli
Właściwości fizyczne i chemiczne wosku
Pozyskiwanie wosku:
- topiarka słoneczna
- przetop suszu w kociołku elektrycznym., kotłach ciśnienioweych
Klarowanie wosku proces oczyszczania po wytopieniu.
Przechowywanie i magazynowanie suszu wymaga staranności i prowadzenia wałki chemicznej głownie z molem barciakiem