Mleczko pszczele


Mleczko pszczele jest wydzieliną gruczołów gardzielowych młodych pszczół robotnic.Barwę ma białą „konsystencję gęstej śmietany,smak kaskowo-cierpkawy.

Mleczko pszczele jest produktem o wysokiej wartości odżywczej w jego składzie są tłuszcze, cukry, białka, peptydy, aminokwasy, substancje mineralne, hormony i witaminy. Zawartość składników w mleczku jest następująca: woda-66-69%, tłuszcze 12-15% , cukry 36-42%, białka 24-30%, białka 24-30% , popiół 2-3%

 

Przechowywanie mleczka pszczelego:

w temp. 0 - 5°C w hermetycznie zamkniętym opakowaniu najlepiej szklanym maksymalnie do 14 dni w temp. pokojowej, całkowicie traci aktywność biologiczną już po 3 dniach.

Produkt ten znalazł zastosowanie w przemyśle farmaceutycznym ( produkowane są pastylki na bazie pszczelego mleczka).

W celu dłuższego przechowywania mleczka stosowane jest liofilizowanie(suszenie próżniowe w stanie silnego zamrożenia.

Mleczko pszczele korzystnie wpływa na przemianę materii i na procesy odnowy tkanek, posiada duże walory odżywcze (całe życie matka pszczela jest karmiona mleczkiem), posiada właściwości przeciwbakteryjne (hamuje rozwój bakterii), hamuje rozwój drożdżaków i innych patogenów.

Pisarzowice

Zapraszamy do współpracy