Pyłek pszczeli


Ziarnko pyłku - pyłek powstaje w pylnikach roślin nasiennych. Jest to komórka rozrodcza męska. W zależności zjakiej rośliny pochodzi różni się barwą i kształtem.

Pyłek kwiatowy jest produktem niezwykle bogatym w rozne składniki, w pszczelarstwie z pyłku pszczoły sporządzają pierzgę zwaną chlebem, który stanowi niezbędny pokarm dla pszczół czerwiu

Skład cherniczny pyłku:

- białka 22,7%, w tym 10,4 % aminokwasów egzogennych

- węglowodany 30,8% cukry redukujące (fruktoza, glukoza)

- lipidy 5,1% nienasycone kwasy tłuszczowe (linolowy, arachidowy)

- związki fenolonu 1,6% flawonoidy, leukotrieny, biutecliiny

- witaminy i biopierwiastki A, B, B2, B6, C kwas pantotenowy, nikotynowy

- biotyna, rutyna biopierwiastki - 1,6%

Makroelementy: wapń, fosfor, sód, potas

Mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem, selen

Konserwowanie pyłku:

W rodzinie pszczelej pierzga ( pyłek+ enzymy) jest magazynowana w komórkach piastra. Pyłek świeżo zebrany za pomocą poławiaczy zawiera około 18-25% H20, taki pyłek przechowywany w temperaturze pokojowej pleśnieje.

Jeżeli posiada około 13% wody może być przechowywany w naczyniach szczelnych przez 2-3 miesiące w lodówce temp. około 5-6°C. Natomiast w handlu obnóża pyłkowe są wysuszone i posiadają około 6% wody.

Zasady przy suszeniu pyłku:

Nie wolno suszyć na słoncu, promienie ultrafioletowe są szkodliwe na związki biologiczne Wykorzystać można do suszenia pyłku przewiewne strychy.

Nie wolno suszyć pyłku w piekarniku - łatwo mozna przekroczyc temp 45°C wówczas następuje niszczenie wielu składników odżywczych i leczniczych.

W temp.ok. 50°C - może nastąpić karmelizacja cukrów użytych przez pszczoły do sklejania pyłku.

Podczas suszenia obnóża pyłkowe rozsypać cienką warstwę 1,5 - 2,0 cm na podkładce papieru lub na płótnie.

Są obecnie specjalne suszarki do pyłku, można zamrażać pyłek oraz mieszać z cukrem pudrem w stosunku 2:1 (ubić pyłek z cukrem) oraz i zasypać 3 - 5 cm warstwą cukru. Tak sporządzony produkt w hermetycznie zamkniętym naczyniu możną przechowywać nawet przez 2 lata.

Pyłek bogaty jest w substancje biologicznie aktywne, stwierdzono ponad 200 substancji białka, aminokwasy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy, witaminy i pierwiastki. 22,7% białka - w tym 10,4% aminokwasów egzogennych (metionina, lizyna, treonina, bistyna, lecyna, walina).

 

Wpływ pozyskiwania obnóży pyłkowych na produkcję miodu:

produkcja 1 —2 kg pyłku, obniża produkcję miodu do 2 kg przy wydłużonym okresie poławiania 4 - 5 miesięcy wydajność miodu może zmniejszyć się o 33%.

Systematyczne poławianie pyłku ma ujemny wpływ na kondycje rodziny pszczelej oraz obserwuje się obniżenie tempa czerwienia matki.

Pisarzowice

Zapraszamy do współpracy